divendres, 18 de maig del 2012

PLE, conectisme i el aprenentatge informal

Alberto Pérez-Lucio, autor d'aquest article, publicat a la seva pagina web (Escuela 2.0), treballa com a consultor autònom i independent en l'ús de les TIC aplicades a l'educació.

En aquest article, l'autor, ens fa una petita pinzellada de què és un PLE (Personal Learning Environment), com es crea i  per a què ens serveix; i el més important de tot,  com pot ser una eina beneficiosa per als nostres alumnes. 

Segons Alberto Pérez-Lucio, l’impacta de les TIC en el nostre entorn social ha generat un gran augment de la capacitat d'utilitzar la intel·ligència col·lectiva.  Amb el desenvolupament de les Web 2.0, s'han generat noves formes de relacionar-se, de no només informar-se, sinó d'opinar, crear i compartir informació.  Tot això genera una nova teoria del aprenentatge, el “Conectisme”, un tipus d’aprenentatge que té el seu fonament en les connexions que som capaços d'establir amb altres i amb l'entorn, avui en dia intervingudes i facilitades per les eines de la web 2.0.
 
Així podem dir que un PLE, és un sistema d’aprenentatge, en el que els alumnes prenen el control i gestió del seu propi aprenentatge, un seguit d'eines recursos i xarxes personals d’aprenentatges 2.0 com són: Twitter, blogs, podcasting, wikis, vídeos, pàgines web, cercadors, correu electrònic, xarxes socials, entre d'altres.

Podem dir, doncs, que és una nova forma d'aprendre, que lògicament ha de ser iniciada i  controlada, amb l'ajuda en aquest cas del mestre. Personalment creiem que el mestre ha de ser un gran guia en la iniciació de la creació d'un PLE, ha d'ajudar als alumnes a fixar els seus propis objectius d'aprenentatges, gestionar el seu aprenentatge, ha de ensenyar a comunicar-se als alumnes entre ells en el procés d’aprenentatge, entre d'altres. Iniciar-se en un PLE no és una tasca senzilla, i molt menys si estem parlant de nens de primària, en tot cas, nosaltres pensem que aquest tipus de sistema d’aprenentatge s'iniciaria en alumnes més grans (educació secundaria) tot seria molt bo que els alumnes comencessin a iniciar-se a partir de cicle superior.

     Aqui podreu trobar L'ARTICLE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada