divendres, 27 d’abril del 2012

Mirando a las estrellas


"Mirandoa las estrellas" és una aplicació de la "Junta de Castilla y León" perquè els nostres alumnes coneguin totes les curiositats de l'Univers. Aquesta aplicació és planteja com una aventura que els més petits han de superar junt amb el protagonista que escullin del joc. La finalitat és que els infants tinguin uns coneixements i obtinguin una visió més amplia de l'Univers, des de El Sistema Solar, fins l'historia de l'Astronomia, passant per un observatori visual on podran observar els planetes i les constel·lacions. Al final podran fer una sèrie d'activitats interactives tant des de l'ordinador com a l'aula per tal d'avaluar tots els coneixements que han adquirit en aquesta aventura.

Animeu-vos a participar en aquesta aventura!







                                                       Pauta d'anàlisi "Mirando a las estrellas"

Les llegendes de Girona en realitat augmentada

Girona ja disposa de la possibilitat de realitzar un recorregut seguint les llegendes més populars de la ciutat utilitzant la realitat augmentada, gràcies a la iniciativa de GreTICE, un grup de Recerca de l’àmbit Humanístic i Social de la Universitat de Girona constituït per professors del Departament de Pedagogia que treballen i investiguen sobre l’ús de les Tecnologies de la informació i la comunicació i les seves implicacions des de la perspectiva de l’Educació.


Aquest taller, què s'ha desenvolupat dins el marc del projecte TIN 2010-21089-C03-01 ”Contenido digital para juegos serios: creación, gestión, renderizado e interacción", el que proposa és una ruta per Girona descobrint deu de les llegendes populars més conegudes de la ciutat a partir de la realitat augmentada. Gràcies a la realitat augmentada (tècnica que permet sobreposar informació virtual a l’entorn real amb l’ús de dispositius mòbils ) i amb l'ús de dispositius mòbils (smartphones i tablets) la informació virtual sobre les llegendes es veurà en l'entorn real de Girona.


El taller que proposen des de UdiGital.edu GreTICE està adreçada a estudiants de Cicle Superior d’Educació Primària i de 1r Cicle d’ESO. Els participants podran participar en una gimcana pel barri vell de Girona que els permetrà anar descobrint les diferents llegendes tot seguint unes pistes i superant algunes proves. 

L’aplicació els mostrarà els punts de Girona on els usuaris podran anar descobrint les llegendes. Només cal que es desplacin per poder obtenir tota la informació sobre cada llegenda: accés a un espai web on es pot llegir la llegenda, possibilitat d’escoltar la narració de la llegenda, accés a un mapa que indica on es troba cada llegenda…  Al llarg del trajecte els participants adoptaran rols diferents (organitzador, portador, fotògraf, cartògraf, redactor, custodi … ) per dur a terme les proves que se’ls proposin, seguint les llegendes a partir de realitat augmentada, que els permetran obtenir les pistes necessàries per a resoldre un enigma final. 

En aquest vídeo penjat a la web principal de GreTICE, on s'explica els passos principals per poder fer servir aquesta aplicació i com fer servir-la un cop descarregada.


Des d'aquest blog cereim que és una molt bona proposa de GreTICE ja que és una forma d'apropar als alumnes a Girona. Es una forma d'obtenir coneixements i valors de la ciutat, a través de les TIC com un canal de comunicació original i creatiu, per tal de crear una  gran estima cap aquesta ciutat.


Per més informació podeu consultar en la pàgina principal de GreTICE.




divendres, 13 d’abril del 2012

Les aventures de MedusaJONES

Us presentem i us animem a provar amb els vostres alumnes la Unitat de Programació “Les aventures de MedusaJONES”. Aquesta es planteja com una aventura de descoberta de la biodiversitat marina i dels efectes que té el canvi climàtic sobre aquesta. Aquesta descoberta ha de permetre l’apropament i el coneixement de l’alumne envers la biodiversitat marina que finalitzarà amb l’aprenentatge d’accions quotidianes que poden dur a terme per tal de contribuir a la mitigació dels efectes que té el canvi climàtic.

L’objectiu és que mitjançant aquesta aventura l’alumne s’eduqui i sensibilitzi sobre la situació existent d’una forma divertida i alhora rigorosa.

Per tal de crear una proximitat i interès a l’alumne s’ha creat a un personatge, la medusa “MedusaJONES”, que és la protagonista de l’aventura i que l’alumne ha d’ajudar en totes les situacions en què es trobi.


"MedusaJONES"




                                              


dilluns, 9 d’abril del 2012

Generació Digital


El dijous 1 de març el programa Banda Ampla de TV3, un programa de debat públic on no només opinen els professionals que podem escoltar normalment, sinó també la gent de carrer com la majoria de nosaltres, i aquest potser és un dels aspectes més atractius del programa i segurament el fa més proper a la població.

Aquell dia el programa es va dedicar a tractar el tema de la ‘Generació Digital’ ja que es va tenir lloc el Mobile World Congress a Barcelona. En aquest cas la majoria del públic tenia entre 14 i 25 anys. Es van encetar temes com l’ús de les xarxes socials i les seves conseqüències i perills, l’esquerda digital que existeix entre les diferents generacions, i també, la presència de les noves tecnologies en l’àmbit educatiu.
A partir del minut 58, és quan es parla de les tecnologies a l’escola. S’obre el tema amb un comentari d’un noi que comenta que té un germà petit que té un domini important de l’iPad. Apareix el tema de les pissarres digitals, alguns dels seus avantatges, com podria ser poder està més atent a les explicacions dels professors a les classes, enlloc d’estar copiant el que diu la pissarra, una eina més atractiva, etc.
 
La presentadora mostra els resultats d’una enquesta popular que posa de manifest l’opinió majoritària de la població, un 61%, que creu que les tecnologies haurien de ser una eina prioritària en l’educació.
Llavors, unes estudiants de pedagogia es mostren preocupades pel que fa les tecnologies a les aules, ja que comenten que el projecte 1x1 no ha tingut l’èxit esperat i que actualment, part de l’alumnat fa un mal ús dels ordinadors.
Una idea que va apareixent constantment en el debat és la diferència considerable entre mestres i alumnes sobre el coneixement i domini de les tecnologies i hi ha una reivindicació contínua de manca de formació dels futurs mestres pel que fa a matèria de noves tecnologies. Hi ha el testimoni d’una estudiant de magisteri que comenta que durant les pràctiques s’ha sentit limitada, reclama més formació en les TIC, i no només per  saber-les utilitzar, sinó també, per poder-ne treure’n el màxim profit.
 Un dels problemes que tenen les tecnologies i l’educació és que avancen de manera diferent. En el moment que arriben uns ordinadors ‘nous’ a l’escola, els alumnes a casa seva ja n’utilitzen uns de més moderns.
També han mostrat l’opinió d’un professor de la Psicologia de l’Educació de la UAB, Carles Monereo que defensa que el professorat que pot ser substituït per un ordinador, mereix ser substituït. Ja que no només s’ha de transmetre informació, perquè la informació està a la xarxa i els alumnes ja hi tenen accés. El mestre actualment ha de ser creatiu, ha de saber seduir, provocar, i promoure altres estratègies d’aprenentatge. Seguint el fil d’aquesta opinió, la ratifiquen dient que el que cal és ensenyar a sintetitzar, a argumentar, a distingir bona informació, ensenyar a comunicar, és a dir, saber utilitzar les tecnologies de la manera més eficaç.